Mamy 8503 aktualnych szkoleń oraz 5280 firm szkoleniowych. Dziś dodano 0 szkoleń.

Szkolenie: Kurs Sommelierski

Kategoria: KURSY / Inne

Szkolenie zamknięte

Najedź kursorem na daną ikonkę aby dowiedzieć się więcej

Osoba kontaktowa:
Szymon Kohut
tel.: 12 269 38 23
email: marketing@ksr.net.pl

  • Poleć znajomemu
  • Zadaj pytanie


Tytuł: Kurs Sommelierski
Kategoria: KURSY / Inne
Metodyka: Wykłady
Opis: Wino, elegancja, zabawa i śpiew są nierozłączne od wieków.

Odkąd sięgnąć pamięcią ludzie zawsze kochali, kochają i kochać będą ten trunek, który wpisany jest w kulturę większości narodów na świecie.

Dlaczego warto posiadać wiedzę o winie? To proste pytanie.

Zdobywając wiedzę z tego zakresu stajesz się członkiem elitarnej grupy ludzi, znawców. Zdobywasz prestiż, nową wiedzę, którą można wykorzystać w różnych sytuacjach prywatnych i służbowych. Warto orientować się w kwestiach związanych z: doborem wina do potraw, sposobem podawania, wyborem lepszych i gorszych roczników. Ta standardowa wiedza pozwoli Państwu na sprawne poruszanie się w tematyce tego jakże szlachetnego trunku.
Poziom zaawansowania : początkujący
Trenerzy: Prowadzący: Michał Bardel, Michał Stępień
Wielkość grupy: 12
Program: 1. Warsztaty degustacji i opisu wina białego i czerwonego

Warunki, w jakich powinno się degustować win
Arkusz degustacyjny
Punktacja Roberta Parkera i inne
Analiza wzrokowa
Analiza aromatów węchowych
Analiza aromatów smakowych
Korzystanie z „koła aromatów”

2. Regiony winiarskie Europy i główne odmiany winorośli. Ogólne spojrzenie na kraje i regiony uprawy winorośli

Francja

Szampania (wina produkowane metodą tradycyjną)
Alzacja (riesling)
Burgundia (chardonnay i pinot noir)
Dolina Rodanu (grenache i syrah)
Bordeaux (cabernet sauvignon i merlot)

Włochy

Piemont (barbera, dolcetto, nebbiolo)
Veneto (wina rodziny Valpolicella)
Toskania (sangiovese)

Hiszpania i Portugalia

Rioja (tempranillo)
Priorat (garnacha i carinena)
Sherry i Porto (wina wzmacniane)

3. Ogólna klasyfikacja win, czyli jak czytać etykiety

Hierarchia ilościowa (podział wg barwy, stylu, owocu, zawartości cukru, metod produkcji, zawartości CO2 itd.
Hierarchia jakościowa (wina stołowe, regionalne, wina o nazwie zastrzeżonej itd.)

4. Warsztat sommeliera, czyli jak postępować z winem

Otwieranie wina
Napowietrzanie i dekantacja
Dobór kieliszków
Kolejność serwowania win
Dobór wina do potraw
Temperatura podawania wina
Najczęstsze wady wina
Przechowywanie i starzenie wina
 

Poleć szkolenie znajomemu